
SIMAB:s Niklas Söderberg ger goda råd i dagens tidning.
Inför eldningssäsongen ger SIMAB-sotaren Niklas Söderberg en del goda råd i dagens Sydsvenskan. Tidningen intervjuar även skorstensfejarmästare Patrick Nilsson om skorstensbränder.
Niklas Söderberg har jobbat som sotare i 21 år i Vellingeområdet.
Strax efter nio är han hemma hos Claes Magnusson som installerade en braskassett för fyra år sedan i fritidshuset och nu är det dags för den obligatoriska sotningen.
– Reglerna säger sotning vart fjärde år om man myseldar, annars är det oftare, berättar Niklas Söderberg.
När sotningen är klar blir han och Claes Magnusson överens om att de ska ses vartannat år i fortsättningen – sothögen tyder på lite mer än vanligt myseldande.
Niklas Söderberg menar att man ska elda för fullt redan från början – men den första laddningen på två–tre kilo ved ska bestå av stickor och pinnar.
– Det bästa är att ta hjälp av de där braständarna, säger Niklas Söderberg som är tveksam till att använda stearinljusstumpar för att få fart på elden.
När han kollat kaminen och lagt ett stort skynke för kamindörrarna är det dags att klättra upp på taket, parabolantennen sitter lite dumt till, säger han först. Men den hindrar inte sotningen.
Det har fallit ner en rätt stor hög sot i Claes Magnussons kamin. Niklas Söderberg tar fram eldstadskvasten för att få ner det som fastnat på väggarna och suger sen upp högen med en illröd industridammsugare.
– Man kan se på glasluckorna på kaminen hur bra eldare man är. Eldar man på rätt sätt är de alltid rena, förklarar han.
Och tipsar om att man gärna ska ha ett fönster på glänt när man drar igång brasan precis som man ska låta en lucka stå öppen.
– Rejält med syre med en gång ger förutsättningar för en bra brasa. När den tagit sig ska man lägga en omgång vedklabbar på cirka 2,5 kilo.
Skorstensbrand är fortfarande den vanligaste brandorsaken i villor.
– De beror oftast på handhavandefel, säger skorstensfejarmästaren Patrick Nilsson på Simab AB.
Handhavandefel kan vara allt från att en kamin är felinstallerad till att den eldas på ett felaktigt sätt.
– Det mesta beror på ren okunskap, men det är ändå alltid husägaren som har det yttersta ansvaret.
Fuktig ved är en bov när det gäller skorstensbränder, för mycket papper eller att man pyreldar för att veden ska vara längre är andra.
– Felaktigt eldade kaminer kan leda till sprickor i skorstenen som i sin tur kan göra att det brinner i skorstenen.
– Köper man ett nytt hus bör man få skorsten och eldstad inspekterade. Flera olyckor beror på att den nya ägaren eldar i en spis som kanske inte varit eldad i på flera år.
Niklas Söderbergs goda råd i Sydsvenskan
Patrick Nilsson om skorstensbränder i Sydsvenskan
Kommentera