
En värmekälla.
Inför dessa råa kalla dagar blir det lätt så att man är för ivrig att starta sin eldstad för den där lilla extra mysiga värmen. Är man inte van, eller vädret är extremt rått, kan detta få en del obehagliga påföljder.
Om elden slocknar för snabbt i din kamin eller om röken pyr ut från din öppna spis istället för att gå den naturliga vägen genom rökkanalen kan detta bero på mer än stopp eller fågelbo.
Vid kalla årstider med hög fukt eller påträngande vindar kan kallras uppstå. Detta ökar om man har ett undertryck (mer frånluftsflöde än tilluftsflöde) på sitt ventilationssystem då rökkanalen används som en tilluftskanal.
För att förhindra detta rekommenderar jag att man inte proppar braskaminen/kakelugnen full med ved (den rekommenderande maxvikten) utan värmer sakta upp med en mindre mängd ”spinke ved” eller briketter. Ha dörren till kamin något på glänt för maximal uppstart (om det inte drastiskt fortsätter att ryka in).
Vid uppvärming av öppna spisar ta alltid en par ark med papper och bolla ihop och sätt på ett eldspett. Tänd på detta och sätt i rökkanalens öppning i eldstaden (du kan får krypa in en bit så ha ett långt spett för att undvika att bli sotig…).
Ibland krävs det att man behöver öppna ett fönster för att eliminera eventuellt ventilationsundertryck (det kanske är brist på fungerande tilluftsdon). Detta bör vara tillräckligt vid starten så när väl brasan tar sig kan fönstret stängas.
Ett annat bra tips är att ha spisfläkten av vid uppstart och avslut.
Gör inte så här: SKD
Kommentera