En blogg om sotning, ventilation, OVK, brandskyddskontroller, brandskydd och allt där omkring från SIMAB. SIMAB är Sveriges ledande sotningsföretag. Företaget ansvarar för sotning, brandskyddskontroller och installationsbesiktningar i 11 kommuner i Skåne. Mer om SIMAB på www.simab.se
Några av bloggens skribenter:
- Jonas Olsson – VD SIMAB
- James Bjelk – Skorstenfejaremästare
- Patrick Nilsson – Skorstensfejarmästare
- Jenny Bjelk – Ekonomiansvarig SIMAB
- Richard Svensson – Marknadsansvarig
Material på sotarbloggen.se får ej användas utan skriftligt medgivande från SIMAB. Alla bilder och texter tillhör SIMAB.
Hej
Har köpt en begagnad Keddy 520 för installation i sommarstugans öppna spis. Tänkte använda mig av NSP anslutningssats. I installationsbeskrivningen står det att jag ska tänka på avståndet mellan konan och spjället så att sotarens lod inte ska fastna.
Kan ni svara på hur långt det avståndet bör vara?
En fråga till! Om konan inte sluter 100 procent tätt inuti rökkanalen räcker det då att täta grundligt med mineralullsisolering?
Med glada påskhälsningar från Cecilia
Hej!
Konan måste förankras ordentligt så att den inte rör på sig (förutom temperatur förskjutning) så isolering brukar inte vara tillräckligt.
Normalt står det i monteringsanvisningarna hur ni måste fästa konan (ibland skall den muras fast). Hör med tillverkaren så det blir korrekt.
Lodet skall normalt sätt inte fastna om det installeras enligt anvisningarna.
Ett normalt lod är ca 10 cm plus ett lika stort avstånd för krejs (sotareblomman).
hej.
Om vi vill installera en vedspis, modell Husqvarna 729 i ett redan nyrenoverat hus, hur görs det smartast? Måste det finnas en kåpa ovanför spisen? (rättare sagt, vad är kåpans egentliga funktion?) vi har tänkt ha spisen som värmekälla, ej för matlagning.
tacksam för er hjälp!
mvh
Camilla
Hej!
Börja kontakta din lokala Byggnadsnämnd innan ni startar och kontrollera med miljöförvaltningen om eldning.
Kåpa är för matlagningsspisar och skall ni inte laga mat ser jag inte varför ni måste ha en kåpa.
Hej.
Jag har en Contura 520T och premodul 150mm skorsten, jag är intresserad av att ”mellansota” själv.
Vad kostar ett komplett sotnings-set, vilka grejor ska jag ha och var kan jag köpa dessa.
Tack för en intressant blogg.
Hej!
Hur hög måste skorstenarna vara på tillbyggnad som jag har tänkt bygga på vår stuga?
Stugan är i ett detaljplanerat område.
Tillbyggnadens taknock -1,3m under huvudbyggnaden taknock.
Skorstenen hamnar ungefär 3,7m från huvudbyggnadens väggliv.
Närmsta granne är 25-30m.
Hej!
Det första du får kolla är vad kravet från din Byggnadsnämnd är. I annat fall har du inga problem med grannar när det gäller sanitär olägenhet vid normal eldning så du får tänka på följande:
Skorstenens höjd för att få erforderligt drag i den (minst 3,5-4 meter)
Avstånd från skorstenens topp till brännbar byggnadsdel som t.ex. takkupa, vägg etc.
Lättast är om du skickar en ritning eller skiss till mig på patrick@simab.se eller faxar den med mitt namn på till 040-590286.
Hej,
Undrar om där finns mera branschregler än SSR-godkänd i Sverige?
Hej
Om en eldningsannordning är besiktigad och registrerad hos byggnadsnämnden, vem är det som har koll på och bestämmer när den ska brandskyddskontrolleras och sotas?
För tillfället är den inte sotad då den inte varit använd på ett tag (enligt föregående ägare av fastighet) men jag undrar om det kan vara brandskyddskontrollerat ändå eftersom det finns krav på sånt.
Eldningsannordningen är i fristående byggnad / garage om det spelar någon roll för bestämmelserna.
Tacksam för svar så att vi kan börja använda den :)
Mvh
Hej!
Du som fastighetsägare är alltid skyldig att se till så att den blir brandskyddskontrollerad och sotad av den entreprenad som har avtal med din kommun. Normalt sätt så ordnar sotarna detta men det slutliga ansvaret ligger alltid hos fastighetsägaren.
Kolla först med sotningsbolaget om den finns registrerad i deras register. Anledningen till detta är att det finns mer än en aktör på marknaden som gör installationsbesiktningar. Tyvärr så skickas inte alltid alla papper in till sotningsbolagen och därför blir de inte registrerade.
En brandskyddskontroll skall göras tidigast 1 år efter installation och senast 9 år efter (beroende på om man är i området eller ej).
Hej – jag bor i Klagstorp – tänkar köpa en ved eldad braskamin på 10 KW och anslute den till en gammal muret skorsten. Avstan till vägg bak och till sidor 30 cm. röret kommar bak (det är vel så att där från rören skal väre 30 cm till vägg).
I beskrivningen till kaminen står: skal anslutes en skorsten för 450 grader rök – det är vel ingen problem med en gammal (nyrenoverat skorsten) att tåle 450 grador varmt rök ???.
Hej!
Normalt sätt skall det inte vara något problem om skorstenen är reparerad och håller avstånd till brännbara byggnadsdelar som bärande bjälkar. Avstånd mellan oisolerade rör och brännbart är normalt 50cm.
Hej!
Om jag vill låta tillverka en egen skorsten i cortenrör, som är vattenmantal på en viss del av röret, är detta ngt problem? Det är tänkt att röret ska stå helt fritt o upp genom taket,där sätter jag godkänd genomföring.Är det OK att ha flänsar med tätning emellan samt ordentligt skruvförband, blir i eller 3 delar
Hälsningar
Jörgen/ i närheten av Trelleborg
Hej Jörgen.
Då man skall konsturera sin egen skorsten skall kraven i BBR (Boverkets byggregler) efterföljas avseende Material, beständighet m.m. I dagsläget är cortenrör inte godkänt att bygga skorsten med. Även när man bygger en ny egen skorsten så gäller Plan och bygglagen som styr Bygganmälan, Kontrollplan och dylikt. Även att utläsa av Plan och bygglagen så skall all byggmaterial var CE märkt eller på annat sätt godkänt för att få använda i en byggnation.
Hoppas att ovan hjälper dig.
Med vänlig hälsning/James Bjelk
Hej,
Tack för svaret. Men Cortenstål använd ju i alla möjliga rördelar man kan köpa till sin kamin installation ? Kanske lika bra att köpa ett färdigt rör….
Hls
Jörgen
Hej
Frågor om ändrad imkanal i villa.
1. Om man sätter renslucka som är åtkomlig inifrån huset…… finns det ändå krav på stege på taket fram till huven?
2. Är det krav på besiktning efter installation?
3. Är det krav på anmälan/rapport till kommunen?
Mvh
Johan
Hej!
1) Nej oftast inte
2) Beror på om det är ett anmälningskrav till kommunens byggnadsnämnd
3) Det varierar från kommun till kommun
Hoppas att ovan hjälper dig.
Med vänlig hälsning,/Patrick Nilsson
Hej! Jag har en fin gammal vedspis i ett kök som ska moderniseras. Helst skulle jag vilja ställa kyl/frys och el-spis bredvid vedspisen – men kan man göra det? Utrymmet är ganska litet, så det skulle inte finnas plats för mer än högst någon centimeters luftspalt emellan. Kan man göra så, eller blir det farligt när vi eldar i vedspisen?
Hej!
1 cm luftat utrymme till vitvaror är inte att rekommendera såvida vedspisen har strålningsskydd mellan, som t.ex. en stenskiva eller liknande.
Hej!
Jag håller på att bygga ett attefallshus där jag vill leda ut köksfläktkanalen genom väggen. Det är en trästomme med gips på insidan och skiffer på utsidan.
Vad gäller?
Mvh Ulf
Hej Ulf.
Här kommer ett exempel på lösning av Imkanal genom yttervägg.
För att bibehålla grundventilation i fastigheten bör det finnas en frånluftskanal som mynnar ovan yttertak. Tänk även på avstånd från fönster och ventilationsintag på grund av luktspridningen. En imkanal i en bostad skall utföras i brandtekniskklass EI 15. Ur brandskyddssynpunkt skall imkanalen utföras i obrännbart material. Kanalen isoleras med 30mm nätmatta från anslutningsslang och ut genom yttervägg. Har fastigheten träfasad bör kanalen mynna minst 100mm ut från väggen. Runt kanalen sätts en tändskyddande skiva som sitter på 30mm distanser från ytterväggen. Skivan bör vara 1000mm ovan och 250mm nedåt och åt sidorna. Mynningen på imkanalen genom väggen bör mynna 1000mm under takfoten. Om avståndet understiger 1000mm kläs även takfoten med tändskyddande beklädnad.
Hej, gäller dessa regler verkligen fortfarande? Många skriver att imkanal genim yttervägg kan göras med huv och brandbacksspjäll?!
Hej Olof.
det finns olika brandtekniska lösningar beroende på hur fastigheten ser ut. Brandskydd samt funktion och olägenheter till närliggande och er egen fastighet finns att finna i vårt byggregelverk BBR (Boverkets byggregler)
Hej! Har en ca 10 år gammal tulikiivii modell rejält stor. Är lite svåreldad. Dragluckan måste stå vidöppen, spjället likaså. Annars blir det för dålig fart och kommer inte upp i bra förbränning. Försöker undvika att öppna luckan för då luktar det os i flera timmar sedan. Torr ved, lättstartad brasa. Skorsten i plåt, lite i kortaste laget enligt sotaren som inte kunde se något fel. Nu undrar jag om skorstenshatten kan försämra draget, eller vad felar? Enplansvilla från -84 utan extra ventilation. Med vänlig hälsning, Camilla
Hej!
Det verkar som du har en för kort skorsten till en sådan stor kamin. Att du har en hatt förbättrar inte draget. Har du funderat på att höja skorstenen eller skaffa en aspirotor (snurrande boll typ som förbättrar draget)?
Hej!
Jag måste byta ut kaminröret från bastukaminen. Kaminröret går horisontellt ut genom kortsidan av byggnaden och sedan 90 grader rakt upp 30-40cm ut från väggen. Höjden på röret är ca 4-5m. Kaminröret som suttit där är ett Schiedel permeter 130 med 50mm isolering. Men går det lika bra att byta till ett oisolerat kaminrör?
Hej!
Svårt att säga om det inte är en stenvägg men annars är det oftast inte OK att byta en isolerad mot en oisolerad.
Hej,
Bor i flerfamiljshus med gemensam takfläkt för frånluft. Jag brukar ha rent frånluftsdonen ytligt i badrummet en gång i månaden ungefär och lite grövre rengöring genom att tvätta frånluftsdonen en gång per halvår. Jag brukar ta en liten bit toapapper och torkar runt frånluftsdonen. Frånluftsdonen är nyligen ny-kalibrerad (inte av mig självklart) och den suger rätt så starkt. Jag kanske är lite nojjig, men undrar vad some skulle hända om den sög in toapappret? kommer den att fastna någonstans, blockera fläkten eller är det inget större problem? Tack på förhand.
Hej, tack för din fråga. Det är inte bra om papper åker in i fläkten. Blir det för mycket kan fläkten i värsta fall sluta fungera men även mindre bitar papper kan försämra kapaciteten. Så var lite försiktig när du rengör. Skulle någon bit åka upp så tar sotaren bort det när vi rengör fläkten. Men det är bra att du torkar rent runt frånluften.
Hej
Vi har ett nybyggt komplement hus där vi vill ha en bastu och vår skorsten kommer ca 2.4 m ifrån nock.
Vi bor på landet och har inga grannar som störs taket är i 45gr lutning och beklätt med betongpannor.
Kan kommunen kräva att skorstenen ska nå nock höjd?
Vår skorsten kommer bli enligt våra beräkningar ca 4m hög förutom kamin alltså 1.20m över tak.
Är det inte så att om skorstenen kommer mer än 2.3m ifrån nock så gäller 1m våg och lodrätt till beklätt tak ( 45gr lutning tak ). ??
Tacksam för svar
Mvh
Björn o Meja
Hej! Jag tänkte ansluta en braskamin till en äldre murad skorsten och låta rökröret ansluta en bit upp på skorstenen. Syftet är att få extra värmespridning från rökröret till rummet med loft. Finns det en gräns på hur högt en sotlucka får sitta, tex 3,5m höjd och som nås på en trappstege med plattform max 2m? Hela skorstenen är fri då rummet är öppet upp till nock.
Mvh Håkan