
Fråga sotaren?
Sotarna får många frågor. Det gillar vi och det är bland annat därför vi finns. Sotarna SIMAB fick nedan fråga och den tror vi att fler är intresserade av att få svar på.
Hej!
Har en öppen spis som jag eldar i någon gång i veckan under mörka årstiden. Är rätt van med ”öppna” spisar typ contura, gammal kakelugn, vedpanna.
När jag ska lägga in bränsle i nuvarande ö. spis går röken bakvägen ut i rummet. Inte mycket men tillräckligt för att det ska lukta rök. Dessutom blir glaset i spisen snabbt sotigt (vilket inte inträffar i min gamla Contura på landet).
Något är konstigt med draget…. Har försökt med olika lägen på spjället. Röret upp till skorstenen tenderar att bli rätt varmt varför jag då minskar på bränslet- eller låter det brinna färdigt helt. Är noga med att elda med mycket torr ved, helst lövved.
Tacksam för synpunkter.
/Göran
Hej!
En öppen spis behöver mycket förbränningsluft/syre. Öppna gärna något fönster eller dörr och se om det hjälper. Blir det bättre så har du helt enkelt för lite syre till eldstaden.
Tänk även på att när du använder spisfläkten i ditt kök att den tar mycket luft från huset. Skulle det inte hjälpa så hör av dig så får vi komma ut och titta och mäta upp undertrycket i eldstaden.
Med vänlig hälsning
James Bjelk
Skorstensfejaremästare SIMAB
Hej! Ska inom kort installera en öppen kamin i min befintliga skorsten.. Hur nära murstocken (skorstenen) får kaminen monteras? Sen har min kamin 170mm rör utgång, får jag lov att muffa ner den till 150mm?
Hej!
Kolla monteringsanvisningarna på kaminen för avstånd (skorstenen är dock icke brännbar så gå efter det måttet).
Muffa ner den kan funka men tänk på draget.
FåR man förvara färg i pannrummet?om inte,inte ens i plåtskåp i pannrummet?
Svar:
Hej,
Det är aldrig lämpligt att förvara brandfarliga varor i ett pannrum som ökar brand belastningen i fastigheten. Brandfarliga vätskor/färg mm bör förvaras i välventilerade utrymmen tex förråd och dylikt utanför fastigheten.
Med vänliga hälsningar
James Bjelk
Visst måste man ha drag i skorstenen för att få fart på elden ? I vår spis i köket verkar det precis som det inte finns och det ryker in överallt från spisen. Nämnas att vi har bytt spis precis då den gamla hade spruckit överallt efter c:a 60 års användande i detta gamla hus som har en murstock mitt i huset. Kan det vara så att något har fastnat i rökkanalen för köksspisen ? Eller är det bättre att Mr. Sotaren kommer ut och tittar till detta problem.
Ps. vi eldar inte i spisen nu för rökalarmet går igång på en gång då.
Hej
Ja har kolfilterfläkt i min bostadsrätt å det är helt värdelöst.. Ska nu rusta köket å vill byta till en ”riktig”fläkt men då vare nån som sa i huset att man bara fick ha kolfilter för sydtemet klarade inte utsug. Det var självdrag i huset.. En kompis har samma i sitt hus men hade bytt fläkt iaf.. Hur gör man nu? Kan ja byta till en fläkt som drar ut lukten? Vem pratar man me? Min vän sa att ja skulle fråga en sotare., hoppas på svar.. /jenny
Hej Jenny.
Vist kan man i vissa lägen koppa in en spisfläkt det man måste förvissa sig om är att kanalen i köket är tät så man inte för matrosen in till grannar och andra utrymmen i fastigheten. Man måste också säkerställa så man har ordentlig tilluft i lägenheten så man inte drar in tilluft genom badrumsventilationen. Det kan vi hjälpa er med. Men ni måste få tillåtelse av er förening för att få lov att installera en spisfläkt innan ni tar och går vidare med ovannämnda åtgärder.
Med vänlig hälsning
James Bjelk
Skorstensfejaremästare
Hej. Jag behöver hjälp.
Har en äldre gjutgärnskamin som jag eldar i. Det ä en sådan du kan laga mat på har 3 plattor.
Vi sotad den helt tog bort plattorna och sotad reflorna osv. 2 dagar snare var den igensotad, som ”klet”. Varför blir det så? Eldar med Gran, men blev även så när vi eldade med björk.
Men det största problemet är att det rycker in. Oavsett hur spjälet är, så rycker det in. varför ?
Hej!
Det låter som ni eldar med fuktig ved eftersom det du beskriver verkar vara tjära. Gran är inte det optimala att elda med och låt veden torka i ett torrt luftat utrymme i en säsong innan användning. Att det ryker in kan vara olika faktorer; dåligt drag i skorstenen (stopp, för kall etc.), för mycket ved vid starten, ej förvärmd med mindre mängd ved, ingen tilluft in i fastigheten o.s.v.
Installerade en Keddy i oktober dvs. i höstas 2012. Under 35 år har jag haft s.k. öppen eldstad med en skorsten ca. 7,5 meter.
Jag eldar efter alla instruktioner med spintad ved som tänder en härlig glödbädd och därefter torr bok eller/och björk i längder 30 cm.
En timmes eldning drar 3-4 kg ved.
Har en Landysnurra som verkligen ger ett bra drag hela vägen men………….fick en soteld i toppen häromdagen. Tjära på snurran och ingen direkt dramatik men vingarna tog stryk och snurran måste bytas.
Fråga: varför har jag detta problem med blanksot i toppen trots hög förbränning och av veden blir det bara pulver kvar.
Någon säger att rökkanalen, som fungerat i 35 år,är för vid. Andra säger att jag måste ha en smalare kanal typ rör….
För fem år sedan hade jag en skorstensbrand som gjorde att jag fick glidgjuta (keramiskt) hela skorstensgången. Branden berodde på tjära och sot och var troligen ett resultat av att jag eldat för mycket med ek. Så sa de flesta i alla fall.
Under 30 år fungerat utmärkt innan. Vid denna brand hade jag öppen eldstad med Superfire (installerad 1977). Efter denna brand installerade jag en Landysnurra och allt blev OK fram till denna mindre soteld efter att ha använt min Keddy under 5 månader. Vi eldar varje dag och får skön värme.
Tacksam om någon kan ge goda råd….
MVH
Olle H. Andersson
är det bara att glo ner i skostenen för att se hur många kanaler man har ?! tänkte installera en kamin nu till vintern. Har en på nedervåningen men det är en öppen kamin som jag ogillar att elda i och ger enbart mysfaktor och inte värmer upp huset.
Hej!
Det är rekommenderat att du gör en förbesiktning efter du undersökt så att man kan inspektera från skorstenstoppen (så det inte är plåtat m.m.). Anledningen är att det är bättre att ha allt klart innan man installerar och inte efter och där finns en massa anmärkningar som måste åtgärdas.
Glöm ej att prata med lokala byggnadsnämnden med.
Hej,
Vi har en kamin och den fungerar toppen. Men när vi sätter på spisfläkten när vi lagar mat och har en eld brinner i kaminen, luktar det jättemycket av rök i hela huset. Något tips på vad vi ska göra? Vi har haft en sotare hemma, men han sa att allt såg bra ut. Mvh Mårten
Hej!
Det verkar som du får för kraftigt undertryck i huset vilket påverkar din rökkanal som inte orkar motverka din spisfläkt.
Ni behöver ha mer tilluft till huset/eldstaden om vi vill elda och använda spisfläkten samtidigt (är inte rekommenderat vid start).
Tusen tack.
Hur långt vågrät rökrör kan man ha utan att det blir dåligt drag om murstocken är cirka 7 meter över mark? Förutsatt att man monterar korrekta luckor för sotning.
Vi funderar på att ha 1,5-2 m rökrör vågrätt. Då kan vi få kaminen i ett annat rum än vad murstocken är. Alternativet är en rak skorsten rakt upp, givetvis det bästa men detta gäller en sommarstuga där vi kanske komma elda några enstaka gånger i per år. Ansluta till murstocken hade varit mycket ekonomiskt också.
Mvh
Hej!
Det beror helt på rökkanalens storlek eftersom ju fler förträngningar på kanalen det finns, ju svårare blir det att få drag i skorstenen. Sen får man vara extra noga med vilken vågrätt kanal man har (halvisolerad eller oisolerad). Men det är inte omöjligt.
Tack så jättemycket för svaret! Vi ska fråga vår lokale sotare och se vad han tycker om det hela. Skorstenen är en väldigt gammal skorsten med mycket stor kanal, man kan nästan klättra ner i den. Det finns bland annat flera ”kattrappor” i den även om det idag bara är en kakelugn ansluten till den. Följdfråga: Är det bättre att dra ett lutande rör än ett helt vågrätt rör?
Hej! Det är OK med lutning så länge så det är drag i rökkanalen och det finns rensmöjligheter.
Hej
Vi har installerat en ny rökkanal i huset och skulle vilja bygga in den på ovanvåningen. Räcker det att sätta ej brännbart material om avståndet till rökkanalen är under 100 mm eller krävs det i hela ”schaktet”? Tanken är att en vinkel på insidan i klädkammare ska va möjlig att ta loss för inspektion. Tack på förhand
Hej, behövs en skorstenshuv om man har en murad skorsten? Läst att det är en brandrisk och det vill jag helst undvika. Läst att man ska förlänga rökröret upp genom huven i så fall, hur gör man det på en befintlig skorsten? Ska inte montera något själv men vill få det rätt.
Hej!
Har ett hus byggt på 40-talet med en öppen spis i källare och kök med fläkt på våningen övanför. Sotare var här i slutet av sommaren/början på hösten och gjorde kontroll som såg bra ut. Vi har nu problem med att det ryker in från köksfläkten när vi eldar i källaren. Luktar mycket rök i kök och närliggande rum. Det har också på senare tid blivit ”sotmärke” på utsidan av öppna spisen och det ryker även in en del när vi tänder brasa. Kan tilläggas att vi har satt ny isolering (tätningslist) i fönster och dörrar ffa i källarplan och att veden ksnske inte varit helt torr och i bästa skick.. vad kan vara fel och vad kan/bör vi göra?
Mvh Åsa
Hej!
Jag har ett gammalt soldattorp med vedspis + bakungn, skorstenen hat 2 st pipor, en för spisen/ bakungnen samt en imkanal.
Fråga: kan jag montera en liten kamin och dra rökkanalen med rör via imkanalen ut genom skorsten ?
Häls Lasse ..
Hej, jag har en gammal järnspis i källaren som står oanvänd. Den är i bra skick och jag skulle vilja använda den som kamin i ett uterum (som ännu inte är byggt). Skulle det fungera att ha en rökgång rakt upp genom taket och hur högt behöver den gå? Vad ska jag tänka på när det gäller utformning av rummet (det ska ligga utmed långsidan av huset, min tanke är att spisen ska stå vid uterummets yttervägg men mycket är öppet för förändring). Jag kommer att göra en bygglovsansökan etc så kommunen får ju säga sitt innan jag börjar bygga, men det underlättar ju om man har så mycket rätt som möjligt från början….
MVH, Lina
Hej!
Jag upptäckte att vår imkanal från köksfläkten går i samma kanal som en vedspis rökgaser går ut i.
Imkanalen består av en trätrumma som är inmurad i samma kanal som rökgaskanalen i skorstenen. När jag upptäckte det så tänkte jag självklart byta ut den mot spirorör och isolera, men såg då att den går in i samma kanal som rökgaskanalen, visserligen ca 2-2,3m högre upp än där vedspisen är ansluten.
Vedspisen eldas inte ofta i, men vi tänkte elda mer i den, därför vill jag se till att allt är rätt installerat.
Har ju fungerat, har nog varit så här de senaste 50 åren skulle jag tro.
Är detta ok? Får imkanal och rökgaskanal gå i samma kanal?
/P-O
Hej!
I en nyinstallation skulle det vara ett blankt nej på din fråga men i detta fall så är det en lösning som funnits där ett tag (kanaler gick ihop i gamla skorstenar på vissa hus). Skall du behålla det så rekommenderar jag att du tar en spirokanal och isolerar den eller murar igen imkanalen och drar den på annat håll men det är inget som är krav såvida du inte får det som en anmärkning på t.ex. en brandskyddskontroll.
Hej när jag eldar i öppna spisen luktar det rök i andra rum , det ser ut att vara drag i spisen, det inte varit så här tidigare. Vad göra?
Hej Agneta.
Det är inte bra. Jag föreslår att ni bokar en rådgivning/sotning på plats så vi kan se vad problemet är.
Hej sotarmästaren. Har en fråga angående en gammal skorsten där pannan samt vedspis rivits ut, och det enda som finns kvar att elda i är en öppen spis. Skorstenen har 4 kanaler, 1 för den öppna spisen, 2 rökkanaler som inte används längre, och en kanal för ventilation i kök. Mellanväggarna är otäta ovan nock mellan de 2 rökkanalerna som inte används. Min egentliga fråga är om jag kan sätta ett övre lock på de 2 rökkanalerna som inte används och sen lägga bruk ovan locket, så en framtida ägare kan öppna upp om de vill använda dessa kanaler? I botten är de redan igenmurade.
Pipan för den öppna spisen är slammad och tät utåt och mot den närliggande rökkanalen. Behöver jag sen inte slamma de oanvända rökkanalerna, så borde det räcka om jag slammar ventilationskanalen?
Skulle detta förfarande bli godkänt vid en brandskyddskontroll?
Jadå, är bara kanalen till eldstaden tät och fin så är det inga problem att sätta för de andra kanalerna. Att tänka på är att ni ser till att det inte finns något fågelbo eller annat skräp i de kanaler ni sätter igen.
Hej. En sak som jag inte tänkt på. Byte vedpanna. Ska jag då meddela sotaren om det?
Hej! Kolla med byggnadskontoret i din kommun om du behöver anmäla det till dem. Om inte så är det inget direkt krav på anmälan om den redan finns i sotningsregistret.
Hej
När jag eldade i kaminen häromdagen så började det lukta rök inomhus i andra rum, så jag kvävde elden men lukten höll i sig ganska länge. Men problemet är att jag kan fortfarande känna röklukt utomhus när det blåser. och detta är ca 5 dagar sen som detta hände.
Jag har ringt sotare men är lite orolig att det kan vara något dåligt.
Har du något tips??
Hej Carita.
Det är nog bäst vi kommer ut och tittar på er eldstad och rökkanal det kan vara ett fågelbo i rökkanalen som ligger och pyr och luktar illa.
Hej!
Har ganska nyligen skaffat lägenhet högst upp i ett 40-talshus (självdrag) med 3 våningar och öppen spis. När jag kom hem igår kväll trodde jag att det hade börjat brinna i lägenheten för att det luktade ganska mycket rök. Men jag antar att grannen nedanför eldade i sin spis.
Jag kan förstå att det kanske luktar lite, men det här var inte någon behaglig lukt att leva i. Eftersom det nyligen blivit kallare utomhus har jag stängt till fönsterventilerna men har nu öppnat igen för att se om det hjälper. Men det blir förstås också kallare.
Testade draget i öppna spisen mha en rökelsepinne, och när jag öppnade spjället verkar röken snarare blåsa in i lägenheten än dras ut.
Brukar det vara upp till bostadsrättsinnehavaren eller föreningen att hålla med sotare? Jag antar att det måste sotas hela vägen och inte bara där jag befinner mig.
Hej Mattias.
Mitt råd till dig att kontrollera när det blivit sotat och Brandskyddskontrollerat i era eldstäder i fastigheten. Och upplever ni olägenheter i samband med att någon annan eldar i fastigheten så måste vi komma ut och titta i fastigheten och se vad som kan behövas göras. Det kan ha med stopp i er eller er grannes rökkanal eller någon otäthet. En sotning skall utföras i hela sin längd från toppen på skorstenen till eldstaden i er lägenhet. Vad det gäller sotning och Brandskyddskontroll så brukar det det samordnas med föreningen och med dom lägenhetsinnehavare som har eldstäder.
Hej!
Jag har en murstock med 3st kanaler var av en kommer ut ovan för min vedspis i köket men funderar om det skulle gå att ansluta en köksfläkt dit?
eller är det för stor risk att matoset kommer börja brinna vid toppen av skorstenen när man eldar?
Hälsningar Christian
Hej!
Att koppla en imkanal på en rökkanal går inte, bland annat p.g.a. det du skriver. Men även annan brandrisk.
Hej Christian.
Det skall inte vara några problem om man håller kökskanalen ren. Det ni skall tänka på är att prov trycka köks kanalen innan installationen och att det finns tillräckligt med tilluft i köket så det inte ryker in när ni eldar och lagar mat samtidigt.
hej
jag har en ny kamin contura 556 G och helt ny hus. så jag kan inte elda kaminen eftersom luktar mycket i hela huset (rök lukt )
Hej Gabriel.
Det kan vara lite olika fel i konstruktionen och i fastigheten tex kraftigt undertryck i huset eller rent av stopp någon stans i rökkanalen. Ring och boka en rådgivning så kommer vi ut och ser på plats vad det kan vara.
Hej!
Jag ska installera en braskamin på våningsplanet till murstocken i samma rökkanal som den gamla pelletspannan har varit kopplad till i källaren. Den är borttagen och det numer bara ett hål i murstocken.
Hur ska man göra med hålet i källaren? Sätta igen med nån form av lucka eller är det bra för draget om det är öppet?
Hej.
Hålet i källaren skall täppas igen och kanalen skall spärras på ovanvåningen under anslutningsröret från kamin till skorsten så att sot och tjära inte bildas i kanalen. Boka gärna en tid så kommer vi ut på plats och förklarar för er så det blir rätt.
/James Bjelk