Vi får många frågor om hur ofta en eldstad ska sotas respektive brandskyddskontrolleras. Kunder undrar också över begreppet trivseleldning, och vad som skiljer trivseleldning från uppvärmning. Nedan följer ett försök till förtydligande.
Sotningsfrist för lokal eldstad…
En eldstad som utgör den primära källan för uppvärmning av det utrymme där eldstaden finns uppställd ska rengöras 1 ggr/år. Om eldstaden inte är den primära källan för uppvärmning ska den rengöras 1 ggr/4 år.
Brandskyddskontrollsfrist för lokal eldstad
För eldstad som utgör den primära källan för uppvärmning av det utrymme där eldstaden finns uppställd ska kontrollfristen vara två år. Om lokaleldstaden inte är den primära källan för uppvärmning ska kontrollfristen vara åtta år.
Tolkning av begreppet trivseleldning
Med trivseleldning menas eldstäder som används för eldning i korta eldningscykler, någon gång per vecka, samtidigt som man inte eldar upp mer än 1 kubikmeter ved per år. Som exempel eldning två gånger per vecka under ca 20 veckor den kalla årstiden, med två ilägg av ca 3 kg ved per gång (12 kilo per vecka och totalt 240 kg ved), bör/ska det räknas som trivseleldning. Det går dock inte att elda denna vedmängd dagligen då det är kallt ute, exempelvis i februari månad. I sådana fall är det fråga om uppvärmning, och inte trivseleldning.
Notera dock att eldning i värmepanna eller pelletskamin aldrig kan vara, eller betraktas som, trivseleldning.
Är något oklart går det bra att maila in dina frågor direkt till Skorstensfejaremästare Patrick Nilsson
Vi har köpt en Ariterm Mysinge Drag, pelletskamin utan skorsten men med en fläkt rakt ut genom väg. Måste den besiktas av Sotare, den är installerat av aukt. Montör. Måste den sotas av sotare varje år? Vi bo i Norrköpings kommun. Mvh/Josef