
Bra ved om några år.
Eldningssäsongen är på intågande och många ser fram emot att fylla kaminen med ved. En del för att myselda, andra för att värma upp sin fastighet. Hur det än görs kommer det att eldas för fullt under hösten/vintern.
Vad många inte tänker på är att veden måste vara torr, eller tillräckligt torr, för att få en bra förbränning och undvika bl.a. tjärbildning som är en stor bov bland skorstensbränder.
Personligen får jag ofta höra …hur eldare tar in veden från sin trädgård och lägger den vid kaminen för att torka medans de eldar i ett par veckor.
Problemet är att ved inte torkar tillräckligt under dessa förhållande, utan fortfarande har en stor mängd vatten bundet. Detta visar sig med mörkare rök från skorstenen, snabbt sotande glasluckor och ibland en illaluktande lukt (framförallt för grannar) samt leder till tjärbildning.
Ved skall torka mellan ett till två år i luftat utrymme ,med så bra skydd från regn som möjligt. Att lägga det på gräset och dra en presenning över är inte tillräckligt. Se till så att veden ligger på pallar eller liknande.
Och glöm inte att värma upp kaminen innan ni startar storbrasan.
Ved ska huggas under vårvintern, ligga ute väl ventilerat fram till midsommar, sen kan den bevaras skyddad från regn och fukt, utomhus eller inomhus, låt den torra luften efter vinter göra jobbet! Efter midsommar kommer luftfuktighet tillbaks, dimma och dagg i gräs när luften kyls av på nätter igen. Om veden får 2 vårar är den som bäst!