Feeds:
Inlägg
Kommentarer

Archive for 26 juni, 2024

Som Du säkert känner till är sotning och brandskyddskontroll lagstadgade arbeten som utförs regelbundet. Men framför allt är det viktiga insatser för både Din och alla andras trygghet. I den här texten går vi igenom allt du behöver veta.

Sotningen är ett anrikt hantverk som har förekommit i Sverige i princip lika länge som vi haft eldstäder. Det primära syftet är att förebygga risken för brand. En stor del av alla bränder i bostäder är relaterade till skorstenar och eldstäder.

Regelbunden sotning är därför en förutsättning för att hemförsäkringen ska gälla vid en skorstensbrand. Men det finns fler fördelar: En ren och frisk skorsten reducerar risken för kallras, hjälper till att hålla energiförbrukningen nere – och minskar miljöpåverkan.

Är Din eldstad registrerad?

En förutsättning för att en eldstad, panna eller imkanal i storkök/restauranger ska kunna sotas och brandskyddskontrolleras regelbundet är att den finns registrerad hos sotaren. Om du installerat ett nytt eldningsobjekt behöver du därför skicka in slutbeskedet som du får av kommunen till din lokale sotare. När objektet väl är registrerat kommer du att få regelbundna aviseringar när det är dags för sotning eller brandskyddskontroll.

Bor du i något av våra distrikt och är osäker på om ditt objekt finns registrerat? Kontakta SIMAB så tar vi en titt i vårt register. Skulle just ditt objekt saknas hjälper vi dig att boka en brandskyddskontroll.

Du kan även boka en brandskyddskontroll eller sotning direkt på vår hemsida: www.simab.se

Sotning & Brandskyddskontroll är olika saker
En sotning är precis vad det låter som: En rengöring av eldstaden/imkanalen och den tillhörande rökkanalen för att avlägsna de beläggningar som kan leda till brandrisk.

Brandskyddskontrollen infördes 2004 och är en okulär besiktning av hela eldningsanläggningen. Den utförs av en certifierad skorstensfejartekniker. Efter avslutad kontroll får du som fastighetsägare ett protokoll. Detta är mycket viktigt. Ett godkänt brandskyddsprotokoll är nämligen en förutsättning för att du ska kunna elda både lovligt och säkert. 

Eftersom alla brandskyddskontrollanter är utbildade sotare i grunden strävar SIMAB alltid efter att om möjligt utföra de båda arbetena vid ett och samma tillfälle, förutsatt att fristerna tillåter det. Detta för att du som kund ska behöva passa så få tider som möjligt.

Så ofta behöver du sota
Fristerna för brandskyddskontroll är framtagna av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Fristerna för sotning är framtagna av respektive kommun. De styrs dels av vilken typ av eldningsobjekt och bränsleslag det rör sig om, dels av hur mycket man eldar.

Rådande frister hittar du här

**

Vill du veta mer?
Läs gärna vårt reportage ”En dag med en Skorstensfejartekniker – Så går en brandskyddskontroll till”. Du är självklart även välkommen att kontakta SIMAB:s kundtjänst

Read Full Post »