Feeds:
Inlägg
Kommentarer

Archive for juni, 2024

Som Du säkert känner till är sotning och brandskyddskontroll lagstadgade arbeten som utförs regelbundet. Men framför allt är det viktiga insatser för både Din och alla andras trygghet. I den här texten går vi igenom allt du behöver veta.

Sotningen är ett anrikt hantverk som har förekommit i Sverige i princip lika länge som vi haft eldstäder. Det primära syftet är att förebygga risken för brand. En stor del av alla bränder i bostäder är relaterade till skorstenar och eldstäder.

Regelbunden sotning är därför en förutsättning för att hemförsäkringen ska gälla vid en skorstensbrand. Men det finns fler fördelar: En ren och frisk skorsten reducerar risken för kallras, hjälper till att hålla energiförbrukningen nere – och minskar miljöpåverkan.

Är Din eldstad registrerad?

En förutsättning för att en eldstad, panna eller imkanal i storkök/restauranger ska kunna sotas och brandskyddskontrolleras regelbundet är att den finns registrerad hos sotaren. Om du installerat ett nytt eldningsobjekt behöver du därför skicka in slutbeskedet som du får av kommunen till din lokale sotare. När objektet väl är registrerat kommer du att få regelbundna aviseringar när det är dags för sotning eller brandskyddskontroll.

Bor du i något av våra distrikt och är osäker på om ditt objekt finns registrerat? Kontakta SIMAB så tar vi en titt i vårt register. Skulle just ditt objekt saknas hjälper vi dig att boka en brandskyddskontroll.

Du kan även boka en brandskyddskontroll eller sotning direkt på vår hemsida: www.simab.se

Sotning & Brandskyddskontroll är olika saker
En sotning är precis vad det låter som: En rengöring av eldstaden/imkanalen och den tillhörande rökkanalen för att avlägsna de beläggningar som kan leda till brandrisk.

Brandskyddskontrollen infördes 2004 och är en okulär besiktning av hela eldningsanläggningen. Den utförs av en certifierad skorstensfejartekniker. Efter avslutad kontroll får du som fastighetsägare ett protokoll. Detta är mycket viktigt. Ett godkänt brandskyddsprotokoll är nämligen en förutsättning för att du ska kunna elda både lovligt och säkert. 

Eftersom alla brandskyddskontrollanter är utbildade sotare i grunden strävar SIMAB alltid efter att om möjligt utföra de båda arbetena vid ett och samma tillfälle, förutsatt att fristerna tillåter det. Detta för att du som kund ska behöva passa så få tider som möjligt.

Så ofta behöver du sota
Fristerna för brandskyddskontroll är framtagna av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Fristerna för sotning är framtagna av respektive kommun. De styrs dels av vilken typ av eldningsobjekt och bränsleslag det rör sig om, dels av hur mycket man eldar.

Rådande frister hittar du här

**

Vill du veta mer?
Läs gärna vårt reportage ”En dag med en Skorstensfejartekniker – Så går en brandskyddskontroll till”. Du är självklart även välkommen att kontakta SIMAB:s kundtjänst

Read Full Post »

Tänk dig ett bröllop. Kärleken, gästerna, maten, lokalen. För att få till den där alldeles särskilda magiska atmosfären är dock ett behagligt inomhusklimat avgörande. Därför är vi på SIMAB lite extra stolta över jobbet vi gjort för Lillegård.  
– Ett stort och unikt projekt. Och resultatet blev fantastiskt, säger projektledare Mehmed Celam.

Lillegård ligger mitt bland de skånska fälten utanför Lilla Harrie, 10 minuter norr om Lund. Det är en rustik och pampig gammal ladugård med anor från tidigt 1900-tal, som sedan ett antal år tillbaka tjänar som lokal för framför allt bröllop och andra större fester. ”En skånsk oas för fest och firande”, som grundaren Alexandra Hagemann-Falk beskriver det.

Fullproppad av minnen och atmosfär
Den vackra lokalen är fullproppad av både minnen och atmosfär – men fram till nu har den saknat fungerande ventilation. Något som är av största vikt i en lokal som tar in upp till 120 sittande gäster. Lokalen har dessutom ett mysigt övernattningsrum för brudparet, där frisk luft förstås är en nödvändighet.

Positiva erfarenheter
Alexandra, som driver festlokalen tillsammans med sin man, valde därför att vända sig till SIMAB för en totalentreprenad: Installation av luftvärmepump och friskluftsventiler i sviten samt montering av ett helt nytt FTX-aggregat med tillhörande ventilationskanaler. Det sistnämnda ska förse hela byggnaden med ren och frisk luft.

– Jag har anlitat SIMAB tidigare, när jag suttit som ordförande i min bostadsrättsförening, och har bara positiva erfarenheter. Det är alltid en trevlig dialog och jobben utförs snabbt och effektivt. Dyker det upp problem längs vägen så hittar man alltid en lösning. Det känns tryggt för mig som kund, säger Alexandra.

Stort och unikt projekt
Själva arbetet tog ungefär en månad att genomföra i sin helhet.

– Det här har varit ett stort och unikt projekt. Vilket förstås varit väldigt kul, men också utmanande – med tanke på omfattningen. Våra medarbetares unika kunskaper och färdigheter har varit avgörande för att kunna hantera de olika utmaningar vi stött på under arbetets gång. Resultatet blev fantastiskt och vi är väldigt stolta, berättar SIMAB:s projektledare Mehmed Celam och tillägger:

– Det känns härligt att ha bidragit till att Alexandra och Roberth nu kan erbjuda bröllop och andra fester i världsklass i den här fina lokalen.

**

Vill du veta mer om hur SIMAB kan hjälpa dig till en renare och friskare inomhusmiljö?

Kontakta oss på
040-653 44 95 Malmö
042-453 32 80 Helsingborg
0430-80 03 39 Halland
Eller maila till: friskahus@simab.se

Välkommen till SIMAB – Ett tryggt val.

För mer information om Lillegård – besök deras hemsida www.lillegards.se eller följ dem på Facebook eller Instagram.

Read Full Post »

Arkitektbild över nya Sotarhuset.

Södra Sveriges största företag inom sotning och ventilation fortsätter att växa. Inom kort kommer koncernen att ha över 100 anställda. Med anledning av detta bygger man nu ut högkvarteret Sotarhuset.
– Det är hög tid för oss att ta nästa steg, säger vd Jonas Olsson.

Sotarhuset ligger i Toftanäs i östra Malmö och har varit SIMAB:s huvudsäte sedan det stod färdigt 2010. Företaget var själva delaktiga i såväl designprocessen som uppförandet av den karakteristiska byggnaden.

­– Redan när vi flyttade in här för 15 år sedan kände vi att vi verkligen hade hittat hem. Så känner vi fortfarande. Samtidigt växer vi så det knakar, vilket förstås är väldigt roligt, och därför behöver vi bygga ut. Det är hög tid för oss att ta nästa steg i vår utveckling, säger SIMAB:s vd Jonas Olsson.

Inom kort kommer SIMAB att bestå av över 100 anställda. I dagsläget ansvarar företaget för sotningar och brandskyddskontroller i 13 kommuner från Trelleborg till Laholm. Dessutom utför man ventilationsarbeten åt såväl privatpersoner som företag hela Skåne och i Halland.

De anställda utgår från en handfull olika lokala kammare. Men majoriteten är baserade på huvudkontoret i Malmö. När Sotarhuset nu byggs ut kommer hela lokalens övre plan att få nya dimensioner. SIMAB har anlitat en välrenommerad arkitektbyrå som tagit fram en skräddarsydd lösning. Det blir fler kontorsplatser och även nya, fräscha konferensrum.

– Det här är en stor investering för oss som vi lagt mycket tid och planering på, förklarar Jonas Olsson. Men vi är också övertygade om att detta kommer att leda till stora förbättringar för vår personal och deras arbetsmiljö. Det är en förutsättning för att vi ska kunna upprätthålla vår höga kvalitetsnivå och dessutom fortsätta växa.

Renoveringen påbörjas under sensommaren och beräknas pågå under ett par månaders tid. All SIMAB:s verksamhet kommer självklart att löpa på som vanligt.

**

Vill du veta mer om SIMAB?

Besök vår hemsida www.simab.se och följ oss på Facebook, Instagram och LinkedIn.

Read Full Post »