Feeds:
Inlägg
Kommentarer

Archive for 31 maj, 2024

När SIMAB:s sotare är ute och besöker våra kunder får de många frågor om allt möjligt. En fråga som blivit vanligare är hur man kan minska pelletskostnaderna.
– Regelbunden sotning är den bästa medicinen, förklarar sotaren Andreas Jonsson.

Att sotningen, som är ett lagstadgat arbete, är en förutsättning för att kunna elda tryggt och brandsäkert har de allra flesta fastighetsägare koll på. Vad många däremot inte vet är att det även kan bidra till minskade utgifter. Inte minst om man eldar med pellets.

– Jag upplever att många husägare som eldar med pellets är bekymrade över att pelletsen blivit dyrare på senare tid och jag får många frågor om hur man kan minska kostnaderna. Det enkla svaret är att regelbunden sotning är den bästa medicinen, berättar sotaren Andreas Jonsson.

Före och efterbilder

Pelletspannan är en pålitlig och effektiv värmekälla – förutsatt att den underhålls regelbundet. Normalt behöver en pelletspanna sotas en gång om året. På bilderna ovan syns tubpaketet i en panna före respektive efter en sotning.

­– Egentligen är det väldigt enkelt, förklarar Andreas. Ju mer sot det samlas i kanalerna desto mer pellets krävs för att värma upp huset. Genom att sota regelbundet går mindre pellets åt – vilket i sin tur blir billigare för plånboken.

Mer om simab på www.simab.se

Read Full Post »