Snart är vintern här och eldstäder installeras i ett allt mer brådskande tempo. För många är braskaminen, kakelugnen eller den öppna spisen en gemytlig och mysig tillkomst, speciellt vid Jul. Tyvärr så uppstår problem när marknaden blir översvämmad av beställningar av både installationer och besiktningar. De flesta som beställer är lekmän, vilket medför att de helt naturligt inte har någon större vetskap om vad som behöver vara klart innan installationen kan godkännas.
Till att börja med så det viktigt med en bygganmälan där det är krav, att produkten som installeras är godkänd, (se tidigare blogg inlägg) och att det går att besiktiga objektet i hela sin längd. Ibland måste man komplettera med bilder eller installatörsintyg där det är igenbyggt, för att slippa hugga sönder väggar och annat. Men det finns även något som många tror kan åtgärdas i efterhand. Mer om besiktning av eldstäder finner ni här.
Saknad av uppstigningsanordningar som takstegar och glidskydd och t.o.m. en bra markstege kan göra så att installationen blir underkänd, speciellt i vissa kommuner och vid de installationer som kräver en bygganmälan. Ofta behövs det ett komplett takskydd för att kommunen skall godkänna installationen, och skriva ut ett slutbevis. Detta bevis är vad som krävs för att objektet skall vara godkänt, tillsammans med besiktningsintyget från sotaren. Vad mer att tänka på inför en installationsbesiktning finner ni här.
Så tänk på att ha hela anläggningen klar vid sotarens ankomst, så ni kan myselda till Kalle Anka på Julafton.
Mycket tjat om besiktning av eldstad. Den som låter installera eldstaden är ansvarig för att det blir riktigt gjort och har man en bra hantverkare räcker det.
Det finns inget krav på att någon sotare ska besikta eldstaden innan den tas i bruk. Om byggnadsnämnden skulle ställa ett krav på besiktning av en sotare gör de det utan lagstöd och därför kan man strunta i de kravet.
Hej!
Nyinstallationer av bl.a. eldstäder kräver i de flesta fall en
bygganmälan eller ett bygglov. Detta i enlighet med Plan och Bygglagen
som tillämpas av Byggnadsnämnder. Detta kräver att det utförs en
besiktning av sakkunnig på eldstaden, oftast då av en
skorstensfejaremästare, skorstensfejaretekniker eller av kommunen
godkänd sakkunnig.
Stämmer att det krävs bygganmälan och ofta bygglov vid installation av eldstad men byggnadsnämnden (BN) kan bara kräva fristående sakkunnig kontrollant om byggherren inte bedöms ha tillräcklig kompetens inom sin egen organisation. BN kan inte kräva att någon speciell skall göra kontroller utan det är byggherren som ska föreslå lämplig sakkunnig (som dock BN ska godkänna).
Sotarintyg tillhör det förgångna.
Enligt Plan och Bygglagen så är det som Patrick tidigare svarat ett krav på bygganmälan både vid nyinstallation och vid vesäntlig ändring av en eldstad och rökkanal. Det är rätt och riktigt att ett såkallat ”sotarintyg” inte längre erfordras, men den som skall vara sakkunnig måste vara godkänd av den lokala byggnadsnämnden. Det är endast utbildade skorstensfejarmästare, -injengörer eller -tekniker som har tillräckliga styrkta kunskaper för att kunna komma ifråga för ett sådant uppdrag.
Men visst dom kan vara anställda av byggherren, och ingå i hans egenkontroll. Dock kommer det troligen en ändring redan under 2011. Då skall besiktningsmannen inte bara godkänd sakkunnig han skall även använda sig av en kvalitetssäkrad besiktningsmetod för att säkerställa att anläggningen fungerar effektift, miljövänligt och säkert i den byggnad där den ställs upp och med det tryckförhållande som råder i detsamma. Alltså, mäta eller beräkna de olika förbränningsvärdena, tryckförhållanden etc.
Och tro mig det behövs! Det finns de som anlitar andra besiktningsmän som inte har den kompetens som vi besitter och ryker ner hela sitt hus vid första brasan i den nya kaminen.
MVH
Hans Lundquist
Skorstensfejarmästare
Hej Patrik
Jag har just installerat en kamin med skorsten och hade en sotare hos mig idag.
Men de kunde inte ge mig något slutbevis pga att kaminen hade bristfälliga instruktioner och att rökröret som jag har behövt vinkla 90 gr upp från min bakåtansl. kamin och sen upp en bit därefter 90 gr in i vägg va för nära vägg.
Jag har pratat med den jag köpt allt av och han i sin tur har pratat med en sotare som säger att normalt ska kamin som står vid gipsvägg vara minst 50 cm ifrån väggen men om du sätter en våtrumsgips på väggen får du halvera detta mått till 25 cm. vilket är bra för min kamin står nu på 37 cm.
Men frågan jag också har är att mitt rökrör ligger paralellt med väggen 40 cm på väg upp. Där är det 12 cm ifrån vägg och sätter man en vårumsgips där så är detta inte ett problem sa denna sotare som försäljaren har pratat med.
Stämmer detta?
Tacksam för snabbt svar
Hälsn. Bengt
Hej!
Normalt är det temperaturen som är avgörande på brännbar byggnadsdel om man skulle gå närmare än de 50cm som krävs. I ditt fall borde det vara OK om du inte har träreglar bakom gipsen och temperaturen är under 85 grader.
Hej Jag undrar om en kamin måste vara typgodkänd, och iså fall hur vet man om den är det, fick en kamin av en bekant som ska monteras av yrkesmän.
//Klas
Hej!
Ofta krävs det att den är godkänd och testad av någon instans, och att den är CE märkt om den är köpt av handlare eller liknande. Försök att kolla med tillverkaren av kaminen om det finns något godkännande eller se om den redan är märkt och sök efter underlag med den informationen som grund. I dag krävs det monteringsanvisning för att besiktningsmannen skall kunna göra en korrekt bedömning och de flesta kommuner kräver att kaminen är godkänd innan de utfärdar en anmälan/bygglov.
Hur lång tid efter sotarbesöket kan man förvänta sig få protokoll på besiktning av ny eldstad? 7 dagar efter besöket (som inte gav några anmärkningar) och kontakt med simab via telefon/chat/meddelande 4 gånger har vi ännu inte fått ett protokoll. Om det fortsätter i den här takten kommer vi aldrig få elda till jul…
Hej!
Beklagar att du fått vänta. Det är inget normalt förfarande och jag skall genast se till så att du får det.
Kommer att kontakta dig via epost.
Med vänlig hälsning
Patrick Nilsson
SIMAB
Hej,
vad gäller om man vill installera en begagnad braskamin/ öppenspis?
Vi bor utanför tätort.
Skorsten kommer att var ny av godkänd typ.
//Willy
Hej!
Det beror på vad din kommun kräver. Det varierar eftersom det normalt inte är OK om den inte uppfyller miljökraven (eller det inte finns en förteckning). Kolla med en byggnadsingenjör.